Krydret linsegryde

Inspireret af en opskrift jeg fandt på Muskatarens blog, lavede jeg denne linsegryde til aftensmad. Jeg havde en pose bjerglinser liggende, som jeg brugte. Andre faste linser kan også snildt bruges. Røde linser er ikke så egnede, da de koger ud. Jeg har ikke prøvet at smage til med balsamico eddike før, men det var overraskende godt. Det giver en lækker sur/sød balance i retten.

Krydret linsegryde

Et par af mine venner havde taget en ranke med hvidløg og tørret paprika med hjem til mig fra en ferie i Budapest, så med ægte ungarnsk paprika i huset, besluttede jeg mig til at prøve en af dem i denne ret. Hvis du kan lide chili, fungerer det også rigtigt godt i retten. Brug de grøntsager du har liggende. Nedenstående er blot inspiration ud fra hvad jeg havde i grøntsagsskuffen, da jeg lavede retten.

Hvidløg og tørret paprika fra Ungarn

Til 3 personer

Start med at lave krydderiblandingen og stil den til side, mens du snitter grøntsagerne.

Krydderiblanding:

1 tsk hel kardemomme

1 tsk hel spidskommen

1 tsk hel koriander

½ tsk hele nelliker

2 laurbærblade

1 hel tørret paprika

½ tsk revet muskat

1/4 tsk stødt kanel

Hele krydderier

Alle de hele krydderier males i en krydderikværn. Jeg har en kaffekværn, som ikke bliver brugt til andet end krydderier og den fungerer fint til formålet.  De stødte krydderier blandes med de malede. Hvis du ikke har hele krydderier, så brug ca. halv mængde af de stødte. De fylder væsentligt mindre, når de er stødte, til gengæld er en stor del af smagen gået tabt, så friskmalede hele krydderier er helt klart at foretrække.

Friskmalede krydderier

1 løg

3 fed hvidløg

2 spsk finthakket frisk ingefær

100 g bønnespirer

1 pastinak

1/3 fennikel

3 blade hvidkål

250 g butternut græskar

2 dl bjerglinser eller andre faste linser

½ bundt persille

1 dåse tomater + 1 dåse vand

1 dl olie

Soyasauce

Balsamico eddike

Citronsaft

Alle grøntsager renses og snittes. Snit dem i en størrelse du foretrækker. Små stykker, så glider alle grøntsagerne i et med hinanden og ingen af dem bliver synlige. Store stykker gør det muligt at skelne de forskellige grøntsager fra hinanden.

Snittede grøntsager til linsegryden

Varm olien op i en sautepande eller gryde og steg krydderiblandingen et par minutter. Husk at røre rundt, så det ikke brænder på. Tilsæt løg, hvidløg, ingefær og linser og steg ved god varme i 5 minutter. Tilsæt derefter resten af grøntsagerne og lad dem stege med i et par minutter.

Tilsæt tomat og vand, lad det komme i kog og skru ned, så det simrer. Læg låg på og lad det simre i en halv times tid, til linserne er møre. Tilsæt hakket persille et par minutter før retten er færdig, så det når at give smag til retten, men ikke når at koge helt ud. Hak stilkene med, da der er masser af smag i dem. Smag til med soya sauce, balsamico eddike og citron og server med godt brød.

Hvis du har en lille rest, så lav pirogger og brug det som fyld. Så kan du tage dem med i madpakken eller på skovtur (når vejret bliver til det igen).

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: