Intens kartoffel-porresuppe med dhal og surdejshævet speltbrød

Intens kartoffel-porresuppe med dhal og surdejshævet speltbrød

Til vores Cook Out stod Lars for suppen til forretten. Vi hjalp alle med idéudviklingen. Jeg startede med at finde mit kalkunskrog fra torsdagens Thansgiving og smed det i en gryde med stegeskyen, en smule vand og de dele af porrerne, som vi ikke ville bruge i de forskellige retter, hovedsageligt det øverste af toppene. Det kogte i en halv time, så siede jeg det og kogte fonden ind til det halve. Det blev en meget koncentreret og meget smagfuld fond, der fungerede som base i suppen og som smagsgiver i piroggerne.

En stor porre og tilsvarende mængde kartofler blev skåret i mindre stykker og det blev sauteret i olivenolie i ca. 5 minutter.

Grundelementer til suppen

Vand og fond blev tilsat og suppen fik lov at koge til kartoflerne var møre. Derefter kom suppen en tur i blenderen, så den blev helt jævn. Den blev smagt til med urtesalt, friskkværnet peber og muskat og var meget kraftig i smagen. Kalkunfonden smagte meget igennem, så det blev en kartoffel-porresuppe med et twist af kalkun.

Blendet suppe

Til fyld i suppen blev der kogt nogle røde linser. De kom i en gryde med kalkunfond og kogevand fra kartofler og kogte i ca. 20 minutter, til linserne var kogt ud og blevet til en meget smagfuld dhal. Undervejs blev konsistensen reguleret med mere væde, så de ikke kogte tørre. Det er vigtigt at huske at røre i dem undervejs, så de ikke koger fast.

Et sykke bacon blev skåret i tern og stegt sprødt på en pande.

Da suppen blev anrettet, kom der en skefuld dhal i bunden af en skål, suppen blev hældt over og fintsnittet porretop og sprødstegte bacontern blev lagt på toppen. Dertil blev serveret surdejshævet speltbrød.

Det fungerede rigtigt godt med dhal i bunden af suppen, som en lille surprise man ikke kunne se, men opdagede, når man begyndte at spise suppen. Smagen var meget intens og lækker. Helt sikkert en suppe jeg vil anbefale og som kan serveres som gæstemad eller god hverdagsmad.

Brødet stod Camilla for og hun lavede det på en medbragt hvedesurdej, der blev blandet med speltmel og æltet til en smidig dej. Den fik lov at hæve en times tid, inden den blev bagt. En Römertopf kom i kold ovn og ovnen blev tændt på 250 grader. Da ovnen var varmet op, blev låget fjernet, dejen lagt forsigtigt i fadet og låget lagt på igen. Det fik en halv time med låg på, derefter blev låget fjernet og brødet fik et kvarter mere, inden det blev taget ud og fik lov at køle af, inden det blev skåret ud og serveret til suppen.

Surdejshævet speltbrød

Brødet fik en meget hård skorpe og en sej og saftig krumme. Brødet var godt til suppen og det smagte også godt med smør.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Trackback: Cook Out I – En madbloggerudfordring « Fenjas mad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: