Nemme speltboller

Disse boller er super nemme at lave. De røres på et par minutter og står og hæver natten over i køleskabet, inden de smides på en bageplade og kommer direkte i ovnen. Nemmere kan det ikke blive og du virker totalt overskudsagtig, når du serverer friskbagte boller til dine gæster, selvom det i virkeligheden er dovenskab der har lært mig at koldhæve rørt brøddej.

Dette er en grundopskrift. Prøv dig frem og tilsæt revne gulerødder, solsikkekerner, havregryn eller andre gode ting.

2 plader boller

1 l koldt vand

1 kg fuldkornsspeltmel

½ pakke gær

1 dl hele speltkerner + 2 dl vand

1 tsk salt

½ spsk honning

Hele speltkerner koges i 2 dl vand og en smule salt. Kernerne skal køle helt af inden de bruges i dejen, så kog dem gerne dagen før. Alternativt kan bruges andre hele kerner, eks. hel rug, byg, hvede eller en rest kogte ris. Den kogte mængde svarer omtrent til 2½ dl.

Gæren opløses i vandet og salt og honning tilsættes og røres ud. Fuldkornsspeltmel og kogte  kerner tilsættes og det hele røres sammen. Dejen bliver ret lind, men det skal den være, da det er en rørt bolledej.

Den færdige dej

Dejen stilles i køleskabet med et klæde over og hæver natten over.

Den hævede dej

Dejen røres igen efter at have stået natten over og sættes på bagepapir. Du kan enten sætte dejen med et par skeer eller du kan dyppe dine fingrer i vand, så hænger dejen ikke fast når du bruger fingrene til at sætte bollerne. På den måde får du også fornemmelse af dejen, når du får den i hånden.

Speltboller klar til at komme i ovnen

Bollerne bages midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Hvis ovnen er kold når bollerne kommes i, skal de have ca. 40 minutter. Bollerne er færdige når de er lysebrune og skorpen er sprød og hård over det hele.

Friskbagte speltboller

Server dem direkte fra ovnen. Dagen efter bliver de hurtigt lækre igen efter en tur på brødristeren. Hvis du fugter bollerne inden du rister dem, bliver de sprøde og saftige. Jeg plejer at skylle dem under vandhanen. De skal blot fugtes, ikke suge vand og blive svampede.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: