85 % marmelader

Det er ved at være sidste chance for at få syltet af sommerens bær. Jeg har købt nogle jordbær i år, da vores jordbærbed er under omlægning. Vores tre små tredjeårs solbærbuske har givet 1½ kg bær og vores store ribs har også givet 1½ kg. Og vi har fundet 3½ kilo hindbær på nogle fællesarealer i nærheden.

Når jeg laver marmelade selv, bruger jeg ikke specielt meget sukker, men lader frugten smage igennem. Til 1½ kilo bær, bruger jeg ca. 250 g rørsukker og det giver en marmelade med 85 % frugt. De marmelader man køber i supermarkederne, har sjældent mere end 55 % frugt i sig. Når jeg bruger så lidt sukker, er det nødvendigt at tilsætte en smule atamon, for at det kan holde sig.

Indtil videre har jeg lavet 37 glas marmelade i forskellige røde varianter. I år har jeg lavet følgende varianter: Jordbær, hindbær, solbær, rabarber , jordbær-rabarber-hindbær, jordbær-hindbær-ribs og hindbær-solbær-kirsebær-ribs. Senere på sæsonen er det tid til varianter med æbler og stikkelsbærene skal også snart bruges.

Opskriften herunder er på hindbærmarmelade, men den fungerer som grundopskrift på alle mine marmelader. Frugten koges uden vand, men med en smule sukker, smages til når frugten er kogt ud og jævnes med geleringsmiddel, inden det hældes på skoldede, atamonskyllede glas. Låget skrues på med det samme og der opstår vakuum i glasset grundet varmen, hvilket hjælper på holdbarheden. Opbevar de uåbnede glas køligt, eks. i en kælder eller i et skur. De åbne glas skal helst stå i køleskabet.

Hindbærmarmelade, 4-5 glas

1½ kilo friske hindbær

250 g rørsukker

4-5 tsk geleringspulver til marmelade

1-2 tsk atamon

Bærene gås efter for stilke og pletter og puttes i en gryde med halvdelen af sukkeret. Det koges ved jævn varme og smages til med mere sukker når det er kogt ud. Mængden af sukker afhænger af bærenes sødme og hvor sødt man kan lide det.

Geleringspulveret tilsættes efter anvisning på posen og en smule atamon tilsættes, når gryden er taget af varmen. Hældes direkte på skoldede, atamonskyllede glas, der lukkes med det samme.

Hindbærmarmelade

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Camilla Fabricius
    jul 14, 2011 @ 13:35:13

    nøj ser godt ud. Kender du flere fælles arealer???

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: