Langtidshævede grovboller

Jeg bager som regel altid vores boller selv. Så ved jeg hvad der er i og det er væsentligt billigere og sundere end at købe færdige boller eller gå til bageren efter morgenbrød.

Jeg laver min dej ved at røre den i stedet for at ælte den og så får den lov at hæve i køleskabet natten over. Om morgenen skal dejen blot smides på en bageplade og en tur i ovnen, så er der friskbagt morgenbrød. Det virker enormt overskudsagtigt, men i virkeligheden er det et udtryk for dovenskab at jeg rører i stedet for at ælte. Og fordi brødet bliver mere fugtigt og lækkert. Dejen kan snildt holde sig op til en uge i køleskabet, så det er muligt at få friskbagt morgenbrød hele ugen uden ekstra arbejde.

Jeg har købt en opvaskebalje, som jeg ikke bruger til andet end dej. Fordelen er at den er billig, næsten intet vejer, den går ikke i stykker og den passer på en hylde i køleskabet. De kan ofte fås for 10 eller 20 kr på tilbud. Køb en anden farve end din opvaskebalje, så du nemt kan kende forskel. Det er ikke så lækkert at bruge den snavsede opvaskebalje til bolledej.

Opskriften er en grundopskrift og jeg laver den sjældent ens. Men da mange har efterspurgt min opskrift, har jeg forsøgt at skrive ned hvad jeg omtrent kommer i. Nederst på siden har jeg skrevet forslag til hvordan dejen kan varieres.

Rækker ca. til 50-60 boller. Bages ved 200 grader i ca. 30 minutter

2 liter koldt vand

1 pakke gær

1 spsk salt, ca. 15 g

1 spsk honning, ca. 30 g

250 g groftrevet rødbede eller gulerod

300 g frø/kerner

150 g knækket rug

200 g havregryn

500 g fuldkornsmel

1500 g hvedemel

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og honning, rør til det er nogenlunde opløst. Tilsæt derefter alle de andre ting og slut af med hvedemel. Hold noget af hvedemelet tilbage og find en konsistens der passer. Dejen skal kunne røres, men ikke være for lind. Det kan tage et par portioner at finde den dej du bedst kan lide. Men finder du ud af efter første plade at dejen er for lind, rører du bare mere mel i.

Rørt grovbolledej klar til at komme i køleskabet

 Dejen stilles i køleskabet og hæver natten over med en klæde over sig.

Koldhævet dej klar til at blive bagt

Næste morgen er dejen klar til at blive bagt ved 200 grader. Dejen sættes med fugtige fingre på bagepapir på bagepladen. Dyp fingrene i en skål med vand, så hænger dejen ikke fast.

Jo mere lind dejen er, jo mere flyder bollerne ud på pladen. Derfor er det ikke en god idé at lade dem efterhæve på pladen, men de skal blot direkte i ovnen.

Bollerne inden en tur i ovnen

Bollerne kan med fordel kommes i en kold ovn, så skal de have ca. 40 minutter. Hvis ovnen er varm når bollerne kommes i, skal de have ca. 30 minutter. Mærk på bollerne om de føles hårde i skorpen. Vær opmærksom på at langtidshævede grovboller kan virke en smule klæge hvis de bliver skåret over lige når de kommer ud af ovnen, men når de er kølet lidt ned, er de fine.

Friskbagte boller til morgenmaden

Dejen kan varieres i det uendelige, ud fra hvad du har i huset. I stedet for koldt vand, kan du bruge mælk, gerne en der er blevet sur eller andre surmælksprodukter der trænger til at blive brugt. Eller brugt kold kartoffelvand. Det er blot vigtigt at det er kold væske, så dejen ikke hæver for hurtigt. Og min erfaring siger at der ikke kan være mere end 2 liter væske i dejen, da den ellers hæver ud over kanten af baljen og så skal køleskabet gøres rent bagefter.

Rødbede eller gulerod kan erstattes af squash, alt efter sæson og hvad der er i køleskabet. Prøv evt. også med pastinak eller persillerod eller en rest slatten råkostsalat.

Jeg plejer at bruge sesamfrø, solsikkekerner, hørfrø og hel boghvede i mine boller, men tag hvad du har i køkkenskabet. Græskarkerner, risflager, flerkornsblandinger og andet kan smides i. Knækket rug kan med fordel skiftes ud med knækket hvede eller byg. Fuldkornsmel kan være rugmel, grahamsmel, spelt eller andet mel. Havregryn kan varieres med hirseflager, risflager eller lignende.

Hvis du har en rest kogt ris, bulgur eller hele korn, så kan de også bruges i dejen, ligesom en rest havregrød eller risengrød også kan bruges. Revet ost kan bruges, det giver smag og resten fra køleskabet bliver brugt. Tilsæt lidt gurkemeje for gule boller eller friske eller tørrede krydderurter, hvis det skal bruges som madbrød. Hvedemelet kan uden problemer erstates af eller suppleres med andre former for fint mel, eks. sigtemel, sigtet spelt, emmermel eller lignende.

Hvis du har en rest tørt og kedeligt brød, eks. gammelt rugbrød eller tørre rundstykker, så skær det i mindre stykker og stil det i blød i koldt vand om morgenen. Om aftenen gives det en tur med stavblenderen, så det bliver findelt og forsæt opskriften som vanligt. Dejen hæver fint og får god smag af genbrugsbrødet. Du skal nok ikke bruge mere end 3-400 g gammelt brød i dejen for at dejen stadig kan hæve. Hvis dine første forsøg på boller ikke bliver specielt gode, kan du fryse dem ned i mindre portioner og genbruge dem i senere forsøg. Der er jo alligevel ikke noget i bollerne som du ikke vil bruge i dejen.

Prøv dig frem og find varianter du kan lide. Du kan evt. starte med en halv portion indtil du har en idé om hvordan dine boller bliver gode.

Velbekomme 🙂

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Trackback: Den økologiske bagebog – et bageprojekt « Fenjas mad
  2. Trackback: Økologisk Landsforenings bagekonkurrence « Fenjas mad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: